T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / EDREMİT - Edremit Bilim ve Sanat Merkezi

SIKÇA SORULAN SORULAR

BİLSEM'e nasıl kayıt yapılır?

BİLSEM'e sadece ÖZEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN tanılama süreci sonunda tanılanan öğrenciler kayıt yapma hakkı elde edilebilir. Kayıt hakkı elde edenler, bakanlık tarafından öğrencinin okulunun bulunduğu ilçedeki BİLSEM'e atanır, veli tarafından ilgili BİLSEM'e başvurularak kayıt yaptırılır. Başka bir kayıt türü yoktur.

BİLSEM'de devam zorunluluğu var mı? Devamsızlık hakkı ne kadar?

Evet BİLSEM'e devam zorunluluğu vardır. Öğrencinin bir senede görmesi gereken toplam ders saatinin %30'u kadar özürsüz devamsızlık hakkı vardır. Takribi olarak 10 haftaya tekabül eder. Örneğin öğrenci haftada 4 saat ders görüyor ise 43 saat özürsüz devamsızlık hakkı vardır, 44 saat olursa dönem sonunda kaydı silinir. Öğrenci haftada 2 saat ders görüyor ise 21 saat özürsüz devamsızlık hakkı vardır, 22 saat olursa dönem sonunda kaydı silinir.

BİLSEM'de her sene kayıt yenileme yapmak gerekli midir?

Evet. BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin her sene en geç EYLÜL ayı içerisinde kayıt yenilemesi yapılmaktadır. Kayıt yenilemesi yapılmayan öğrencilerin BİLSEM kaydı silinir.

Bu sene BİLSEM'e çeşitli sebeplerle devam edemeyeceğim kaydımı dondurabilir miyim?

Öğrencinin örgün eğitimini dondurmak için geçerli sayılan sebeplerle okulunu dondurmuş olması, okulundan aldığı dondurma işlemine dair resmi yazı ile BİLSEM'e başvurarak dondurulmasını talep etmesi gerekir. Örgün eğitimi dondurmak için mevzuatta yazılı olan mazeretler geçerlidir. LGS veya YKS gibi sınavlara hazırlık vb. mazeretler ile BİLSEM dondurulamaz. Ayrıca ARGEM'e geçen öğrencilerin kayıtları da dondurulur.

Başka bir BİLSEM'e nakil gidebilir miyim?

Talepte bulunabilirsiniz. Nakil gitmek istediğiniz BİLSEM'e giderek dilekçe ile başvurunuz. Başvurunuzun ilgili BİLSEM tarafından kabul görmesi halinde e-bilsem sistemine talebinizi işler. Kayıtlı olduğunuz BİLSEM e-bilsem sistemine düşen nakil talebini onaylayarak naklinizi gerçekleştirir. 

Öğrencimin BİLSEM devamsızlığını nereden görebilirim?

Öğrencinizin devamsızlığını E-BİLSEM sistemi üzerinden takip edebilirsiniz. Sistemde görünen devamsızlık birimi "ders saati"dir. Ayrıca e-bilsem sisteminden öğrenci ile ilgili diğer tüm süreçleri (ders programı vb.) takip edebilirsiniz.

BİLSEM dersi seçmedik, seçmek zorunda mıyız? Neden ders seçemiyorum?

ÖYG (7. ve 8.Sınıf) programında 2 ders, PROJE (Lise Düzeyi) programında 1 ders olarak seçmek zorundasınız. Diğer programlarda (Uyum, Destek ve BYF) ders seçimi yoktur.

Genel Yetenek alanından kayıt yaptırdım, Müzik veya Resim dersi alabilir miyim?

Hayır. Zorunlu olmamakla beraber ilgili alanlarda açılacak atölyelere katılabilirsiniz.

Müzik veya Görsel Sanatlar alanından kayıt yaptırdım, Genel Yetenek dersleri alabilir miyim?

Hayır. Zorunlu olmamakla beraber ilgili alanlarda açılacak atölyelere katılabilirsiniz.

Öğrencimin özürsüz devamsızlıklarının özürlü sayılması için dilekçe verebilir miyim?

BİLSEM yönergesinde böyle bir uygulama yoktur. Sadece sağlık raporu vb. resmi belgeler ile özürlü devamsızlık sayılabilir.

Öğrencim hangi alanda yetenekli hangi alana yönelmeli, öğretmenlerin değerlendirmelerini nasıl öğreneceğim?

BİLSEM öğretmenleri her porgram bitiminde (Uyum, Destek, BYF, ÖYG, Proje) öğrencileri için yönlendirme ve program değerlendirme anketleri doldurmaktadır. Bu değerlendirmeler velilerle paylaşılmaz. Öğretmen değerlendirmeleri sonucunda öğrencinin önerildiği alanlar(dersler) belirlenir ve öğrenci bu alanlar (dersler) arasından seçim yapar.

Kayıt veya Kayıt Yenileme için gelemiyorum, öğrenci gelse veya uzaktan olsa olmaz mı?

Kayıt ve Kayıt Yenileme işlemleri için velinin şahsen gelerek kurumda işlemleri tamamlaması, imza altına alması gereken belgeleri imzalaması gerekmektedir. 

BYF2 (6.Sınıf) öğrencim neden geçen sene aldığı dersleri alıyor?

BYF öğrencilerinin ideal olarak 2 yılda 15 farklı dersi görmesi esastır. Fakat çeşitli zorluklar (yeterli alan öğretmeninin bulunmaması, ders saatlerinin yetersizliği vb.) sebebiyle aynı dersleri BYF 2 programında da almak zorunda kalabilir. BYF1 ve BYF2 dersleri aynı olsa bile kazanımlar farklı olduğu için program ve öğrenci açısından sorun olmamaktadır. 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.12.2023 - Güncelleme: 16.12.2023 22:33 - Görüntülenme: 65
  Beğen | 0  kişi beğendi